Zakarpacie. Przewodnik krajoznawczo-historyczny po Ukrainie Zachodniej. Część 8

Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula Winnice, malownicze zatoki i tradycyjna kuchnia
W którym mieście urodził się Marco Polo?
Gdzie znajdziesz najlepsze ostrygi?
Które wina są najsmaczniejsze?
Na której wyspie mieszkała Kalipso?
Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najlepsze winnice i spróbujesz czarnego risotto!
Choć Chorwacja kojarzy się z tłumami, to można jeszcze znaleźć miejsca, gdzie nie dociera wielu turystów, a życie miejscowych toczy się swoim rytmem. Tak jest w przypadku półwyspu Pelješac i wyspy Korčuli – to idealne kierunki na poznawanie tutejszych winnic, w których można spotkać miejscowych winiarzy, odwiedzić ich piwniczki czy uczestniczyć z mieszkańcami w degustacjach, poznając kultywowane w regionie tradycje winiarskie. Nie brakuje też niezadeptanych, górskich ścieżek i niezatłoczonych plaż.
Aleksandra Zagórska-Chabros autorka bloga Bałkany według Rudej
Kraina winnic
Półwysep Pelješac winami stoi. Jednym z ważniejszych regionów jest Dingač. Czerwone wino Dingač produkowane jest ze szczepu plavac mali. To z okolic Potomje charakteryzuje się bardzo wyrazistym, mocnym smakiem oraz wyczuwalnymi owocowymi nutami. Koneserzy mogą też odnaleźć nuty czarnego pieprzu czy goździków. Winorośle uprawia się tu w wyjątkowo trudnych warunkach, dlatego przy zbiorach wykorzystywano osły, które stały się symbolem regionu.
Darmowa dostawa
dla zamówień powyżej 199 PLN
Wsparcie klientów
odpowiemy na wszelkie pytania
Gwarancja jakości
Zaufało nam wielu klientów
Bezpieczne płatności
online